marți, 17 februarie 2015

Cele 50 de umbre ale prostiei românesti

DA. 50 de umbre ale prostiei pentru că românul născut semidoct ”nu poate” sa citeasca decat literatura ( lejer Charles Dickens, Oscar Wilde, Shakespeare Roland Barthes, Umberto Eco, poate puțină Antichitate: Aristotel, Platon Sofocle, etc. ).
Brusc, în ultimele șapte zile apar ca ciupercile după ploaie zeci de ”critici” de la agramați, semi-analfabeți care n-au deschis o carte in viața lor, la jurnaliști, ziariști,” mari oameni de televiziune” (critici literari si de film, cică).
De ce atâta agitație și furie? Pentru că românul s-a născut critic și ii place bârfa cel mai mult. Îi place să arunce în stânga și-n dreapta cu opinii si păreri despre etică si psihologie. De când a apărut cartea, românul urăște din tot sufletul VIOLENȚA FIZICĂ.
Nu, domnule! Românul s-a născut violent. Suntem un popor de oameni brutali, ne impunem prin pumni si picioare, ne înjosim aruncând cele mai ”frumoase” vorbe din vocabular, ce să mai, ne facem auziți.
Nu e numai amuzant dar și absurd faptul că tocmai românii s-au gândit să comenteze un film unde este folosită violența fizică. Dar, atenție, e folosită in mod voit, pentru a simți plăcere. Poate că și românul simte o plăcere în ”sufletul” sau când își bate nevasta pentru că nu mai sunt bani în casă sau pentru că a venit beat de la cârciumă...
Românul e cel mai puțin in  măsura să critice această carte. Vorbește despre ea strict în mod critic pentru că lui nu-i place violența și nici sexul (este doar obsedat de cel din urma).
Dacă mi-a rămas ceva în minte din ce am învățat la facultate este faptul că trebuie să iei evenimentele petrecute așa cum sunt fără să faci săpături în spatele cărții. În concluzie, dacă Anei îi plăcea să facă sex în toate modurile posibile, mai ales fiind supusă la acte de violență, e pentru că asta vrea, fie că își dă sau nu seama de gravitatea lucrurilor.
Dar, nu, românul aruncă în stânga și-n dreapta faptul că ei îi place violența, că îl iubește prea tare pe Christian și, inconștientă, și-a sacrificat propriul corp. Da, și ce dacă? Asta a fost alegerea ei.
Românul o să critice mereu ( încercând chiar să se facă auzit) ceea ce nu înțelege sau ceea ce nu-i place dar n-o să încerce niciodată să descopere de ce s-a întâmplat așa cum s-a întâmplat.
Românul a fost consternat când i s-a aruncat în față un așa-zis roman erotic pentru că el e cel mai pudic dintre toți și nu face niciodată sex.
Tind să cred că oamenii nu au înțeles faptul că această carte a fost scrisă de o autoare (anonimă până acum) DOAR PENTRU A VINDE ȘI A ATRAGE ATENȚIA, dar ei s-au ”îngrămădit” să critice, să-și spună părerile negative, ”vai!, vai!, vai!”
Româncele critică pentru că s-au săturat de boșorogi, grași, libidinoși care să le bată. Ele s-au născut pure și se înroșesc atunci când vine vorba de sex și nici să nu audă de violența domestică. Dar asta e violență voită (sado-masochism) pentru plăcere. Însă ele NU O SĂ FACĂ NICIODATA așa ceva. Pentru că NU SUPORTĂ VIOLENȚA.
Mă irită această falsă indignare a românilor în ceea ce privește atât filmul cât și cartea la fel cum mă irită această lipsă a dorinței de a gândi. Ce-i drept, necesită puțin efort.
În schimb, a auzit cine de cartea ”12 ani de sclavie” a cărei ecranizare a câștigat un premiu Oscar? S-a făcut atâta vâlvă în jurul ei? NU. Pentru că nu conține scene de sex explicite, iar omului îi place tot ceea ce este legat de sexualitate pentru că aceasta a dominat omenirea încă din Antichitate și o va domina mereu. Sexualitatea VINDE.
Nu toate femeile care citesc ”romanul” visează la un Christian Grey, nu toate transpiră când citesc despre scenele de sex, pur și simplu le place.
În încheiere, adaug faptul că această carte este pur fictivă, (chiar dacă unii s-au înghesuit să analizeze, să critice ca niște descendenți ”puri” ai lui George Călinescu) la fel cum sunt scrise, în general, cărțile. Nimic mai simplu de atât.
P.S. Trăim într-o lume care nu se va trezi niciodată din acest somn adânc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu